Jawatan Kosong WhatsApp Channel Join Now

Jawatan Kosong Pegawai Bomba Bantuan (PBB) 2023

Jawatan kosong terkini di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) 2023. Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan kosong terkini di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) sepertimana berikut.

1. Pegawai Bomba Bantuan (PBB)

Tarikh tutup permohonan sehingga 30 Mei 2023 (Selasa).
Lokasi penempatan : JBPM Pelbagai Negeri
Sektor : Kerajaan

Jawatan Kosong Pegawai Bomba Bantuan (PBB) 2023

Faedah
  • Elaun RM8 sejam
  • Elaun Bounty
  • Elaun penyelenggaraan pakaian
  • Caruman insurans kelompok
Lokasi kekosongan JBPM Negeri Sabah (Tarikh Tutup 19 Mei 2023) Lelaki/ Wanita
  • BBP Merotai  (Balai Baru) 
  • BBP Nabawan  (Balai Baru) 
  • BBP Pitas (Balai Baru)
Lokasi kekosongan JBPM Negeri Terengganu (Tarikh Tutup 12 Mei 2023) Lelaki
  • BBP Besut
  • BBP Setiu
  • BBP Kuala Nerus (PBB Swart)
  • BBP Dungun (PBB Swart)
  • BBP Kijal
  • BBP Kemaman
  • BBP AMBS
  • BBP Cheneh
Lokasi kekosongan JBPM Negeri Kelantan (Tarikh Tutup 14 Mei 2023)
  • BBP Bachok
  • BBP Kuala Krai 
  • BBP Tunjong
  • BBP Pasir Tumboh
  • BBP Pasir Mas
  • BBP Pasir Puteh
  • BBP Machang
  • BBP Gua Musang
  • BBP Ketereh
  • BBP Tanah Merah
  • BBP Rantau Panjang
  • BBP Tok Bali
  • BBP Sungai Durian
  • BBP Kemahang
  • BBP Jeli
Lokasi kekosongan JBPM Negeri Sembilan (Sila hadir ke temuduga terbuka di Balai Bomba dan Penyelamat Seremban 2, Negeri Sembilan pada 22, 23 dan 24 Mei 2023 - Sila muat turun borang permohonan dan bawa bersama)
  • BBP Teluk Kemang
  • BBP Rembau
  • BBP Gemencheh
  • BBP Bahau
  • BBP Jelebu
  • BBP Simpang Pertang
  • BBP Seri Menanti
  • BBP Rantau
  • BBP Kota
Lokasi kekosongan JBPM Negeri Melaka (Tarikh Tutup 22 Mei 2023)
  • BBP Jasin
  • BBP Tangga Batu
  • BBP Merlimau
  • BBP Padang Temu
  • BBP Masjid Tanah
  • BBP Jasin Bestari
Lokasi kekosongan JBPM Negeri Perak (Tarikh Tutup 30 Mei 2023)
  • BBP Tambun
  • BBP Bidor
  • BBP Gopeng
  • BBP Pengkalan Hulu
  • BBP Slim River
  • BBP Sungai Siput
  • BBP Gerik
  • BBP Kg Gajah
  • BBP Batu Kurau
Lokasi Kekosongan JBPM Negeri Pulau Pinang (Tarikh Tutup 30 Mei 2023)
  • BBP Paya Terubong
  • BBP Bayan Baru
  • BBP Bandar Perda
  • BBP Kepala Batas
  • BBP Jalan Perak
  • BBP Perai
  • BBP Butterworth
  • BBP Bagan Jermal
  • BBP Bukit Mertajam
  • BBP Lebuh Pantai
  • BBP Balik Pulau
  • BBP Nibong Tebal
  • BBP Teluk Bahang
  • BBP Tasek Gelugor
  • BBP Sungai Bakap
  • BBP Kuala Muda
  • BBP Seri Balik Pulau
  • BBP Bertam
  • BBP Penanti
  • BBP Batu Kawan
Syarat Kelayakan
  • Warganegara Malaysia
  • Berumur tidak kurang dari 18  tahun pada tarikh permohonan dan tidak melebihi 35 tahun.
  • Kelayakan minimum PMR
  • Kelulusan SPM
  • Minimum tinggi 157cm (Lelaki)153 (Wanita)
  • Berat minimum 48kg (Lelaki) 46kg (Wanita)
  • BMI 19.26
  • Sihat tubuh badan dan penglihatan
  • Lulus ujian fizikal dan pancaindera
Cara Memohon

Calon yang berminat hendaklah membuat permohonan dengan mengisi Borang Permohonan PBB 3 dan hendaklah dihantarkan ke Balai-Balai Bomba yang terdekat seperti yang dinyatakan di atas.

Semua permohonan hendaklah disertakan dengan :

i)   Sekeping gambar terbaru berukuran passport;
ii)  Notis Kebenaran daripada Majikan (bagi pemohon yang sedang bekerja sahaja) Borang PBB 4;
iii)  Salinan Kad Pengenalan;
iv) Salinan Sijil-Sijil Persekolahan dan Kelulusan serta dokumen-dokumen berkaitan yang telah disahkan.

Muat turun borang permohonan jawatan disini
Menyalurkan info-info jawatan kosong sektor kerajaan dan swasta terkini di Malaysia.

Sila kongsikan info jawatan kosong ini pada rakan-rakan yang lain. Semoga memberi manfaat bersama. Sila klik pada button share di bawah untuk berkongsi.

32 comments

  1. Di kelantan tiada kekosongan kea?? kea boleh hntr borang dekat balai bomba kelantan?
    1. belum dibuka lagi akan kami update nanti.
  2. Perlis Ade ka
    1. Akan menyusul nanti.. akan kami update
  3. Selangor ade tak hulu Langat punya
    1. Akan menysul nanti.. akan kami update sekiranya ada kekosongan.
  4. Kl ada ke ?
    1. Belum dibuka lagi.
  5. Borang yang siap diisi boleh dihantar di balai bomba yang berdekatan dengan alamat permohonan tak..
  6. Alamat saya di pantai Remis.. boleh hantar borang tersebut ke balai pantai Remis atau kena hantar ke balai bomba yang tertera sahaja.
  7. Kami akan update sekiranya ada kekosongan nanti..
    1. kedah ada kaa
  8. Kota kinabalu,sabah ada kosong ke?
  9. akan menyusul nanti tuan
  10. kuantan pahang ade?
  11. Sy akan update nnt kalau ade pengambilan/ kekosongan.
  12. Salam Maaf Bertanya...Borang PBB 3 nak dapatkan dimana ye
    1. Sila muat turun di link berikut : https://drive.google.com/file/d/1OH_gl2ZR1c40NJsNAXkWobxu7lG8UmQS/view
  13. Assalamualaikum saya dok kuala andai nak hantar borang permohonan dkt mana ye
  14. Sarawak ada ka?
    1. Sarawak akan menyusul nanti.. Kami akan update kemudian.
  15. Iya sila hantar ke bali bomba berdekatan.. dalam senarai yang post pada artikel.
  16. Kuala lumpur ke atau kuala mane tu?
  17. Slim river?
  18. Iya.. borang hantar ke balai bomba yang berhampiran yg tertera pada post berkenaan.
  19. Johor xde ke...permpuan
  20. Kalau ada result percubaan spm shja boleh try apply result spm blum kuar lgi
    1. Cuba apply dgn PMR je boss
  21. macam mna nak dapat borang
  22. DI MANE ADE KOSONG YE
  23. NEGERI SEMBILAN DAERAH PORT DICKSON ADE KOSONG TAK
  24. Assalamualaikum sabah masih ada kekosongan lagi untuk wanita?
Sila tinggalkan komen atau sebarang pertanyaan anda disini, mesej yang berunsur spam adalah tidak dibenarkan sama sekali.
© Jawatan Kosong. All rights reserved. Developed by Jawatan Kosong